Arbeidstijd. Helpt het arbeidstijdenrecht de work-life balance wel? “Je probeert met een rechtsregel gewoon gezond verstand bij te brengen”

HR Square 177
  In 2016 verdedigde Sarah De Groof met succes haar thesis ‘Arbeidstijd en vrije tijd in het arbeidsrecht: een juridisch onderzoek naar work-life balance’ aan het Instituut voor Arbeidsrecht (KU Leuven), waar ze vandaag nog steeds vrijwillig medewerkster is. Ondertussen is haar doctoraat ook als boek verschenen bij Die Keure en werkt ze zelf als consultant.“Uit de literatuur over de work-life balance blijkt duidelijk dat wat je doet en voor wie je werkt weliswaar een impact heeft, maar dat de arbeidstijdorganisatie op zich óók een duidelijk effect heeft”, vertelt ze. “Niet alleen hoeveel uur je werkt, maar ook wanneer je werkt, of je je rooster op voorhand kent en dergelijke meer zijn erg van belang. Dat zijn zaken die we veel minder vertaald zien in het arbeidstijdenrecht. Eén van de moeilijkheden is dat het arbeidstijdenrecht een collectieve dimensie heeft, terwijl de work-life balance alleen gaat over mijn individueel evenwicht zonder...

Dit artikel is exclusief voor leden

In de kijker

Werknemers krijgen dit jaar gemiddeld 11 procent hogere bonus

Vierdaagse werkweek positief voor productiviteit

Arbeidskost steeg met bijna 7 procent

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.