Arbeidsverhoudingen: Sociale conflicten: loopt het echt de spuigaten uit?

HR Square 26
De socioloog Etienne Delattre is gepokt en gemazeld in het Belgisch sociaal overleg. Gedurende zijn lange carrière als sociaal bemiddelaar verwierf hij een benijdenswaardige reputatie als onderhandelaar en expert met visie, ook internationaal. Als ‘eerste bemiddelaar’ trad hij tijdens de vorige legislatuur op als adviseur van de toenmalige minister van Arbeid en Tewerkstelling Laurette Onkelinx (PS). Hij keerde terug als directeur-generaal naar wat vandaag de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg heet en is er onder meer verantwoordelijk voor de cel Herstructureringen. Delattre is een graag geziene gastspreker in hogescholen en op conferenties. We brengen met Etienne Delattre de fundamentele ontwikkelingen in kaart en distilleren aanbevelingen uit de analyse. - Men heeft de indruk dat er vandaag veel minder sociale conflicten optreden over loon- en arbeidsvoorwaarden. Stakingen doen zich bijna uitsluitend voor naar aanleiding van herstructureringen of sluitingen. Vakbonden en werknemers treden veel minder eisend op. Etienne Delattre: “Inderdaad....

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.