Bart Henssen (Odisee Hogeschool). Van duurzaam HRM 1.0 naar duurzaam HRM 3.0

HR Square 197
Het Center for Sustainable Entrepreneurship (CenSE) aan de Odisee Hogeschool doet onderzoek naar duurzaam HRM en hoe het in organisaties toegepast wordt.Vooraleer Bart Henssen, hoofd van het onderzoekscentrum, de resultaten van het onderzoek naar duurzaam HRM toelicht, staat hij stil bij verschillende niveaus van duurzaamheid. Er kan een classificatie gemaakt worden van duurzaamheid waarbij de ‘people, planet, profit’- benadering verwijst naar het eerste niveau, of duurzaamheid 1.0. Op dit niveau vertaalt duurzaamheid zich in ad hoc beslissingen. ‘We moeten er iets mee doen, omdat klanten erom vragen of om te voldoen aan wettelijke verplichtingen’. Duurzaamheid wordt op een sporadische manier toegepast. De organisatie doet verder zoals ze bezig is en waar nodig wordt duurzaamheid geïntegreerd.In HRM-termen vertaalt zich dat in respect, omgevingsbewustzijn en continuïteit of het ROC-Model. “Respect voor de interne stakeholders of de werknemers. Er is ook meer openheid en aandacht voor de diverse externe stakeholders. Ook de continuïteit...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.