Belonen: Functiewaardering. Keurslijf of noodzakelijke stabilisator?

HR Square 11
Is functiewaardering dood? Sommigen verkondigen het, maar Nicolas Meire, director human capital solutions bij De Witte & Morel, gelooft het niet. Volgens hem zou functieclassificatie integendeel een nieuw elan krijgen, door de integratie met competentiemanagement en de aanpassing van de criteria. “Organisaties zagen zich sinds het begin van de jaren 1990 genoodzaakt het sterk taakgericht denken te verlaten en competenties te laten primeren op de controlegerichte aansturing van medewerkers. De toekomst ligt in vernieuwde functieclassificatiesystemen die veel meer de nadruk leggen op functievereiste competenties”, weet Meire. “Het resultaat van de weging geeft met andere woorden een beeld van de competenties die noodzakelijk zijn om een functie succesvol te vervullen. Op deze manier wordt de echte toegevoegde waarde en dus de zwaarte van een functie bepaald.” In België bestaat ongeveer driekwart van het loon uit het basisloon. Dat wordt bepaald door functieclassificatie. Leeftijd en anciënniteit spelen een rol, bijvoorbeeld voor de...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.