Beloning: Het lonendebat. Prestatiegerelateerde beloning: vloek of zegen?

HR Square 21
Het loon van arbeiders en bedienden is meestal gekoppeld aan barema’s die worden vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten. Daarbij wordt weinig ruimte gelaten voor differentiatie. “Deze manier van verlonen komt steeds meer onder druk te staan”, merkt Xavier Baeten, manager van het Strategic Rewards Research Centre van de Vlerick Leuven Gent Management School, op. “Steeds meer bedrijven willen in een concurrerende omgeving efficiënter omgaan met de loonmassa. Bovendien zien ze verlonen als een verlengstuk van hun performance management. Er gaan dan ook meer en meer stemmen op om operationele werknemers te belonen op basis van ervaring, vaardigheden en prestaties.” Ook de werknemers zelf zijn vragende partij, zo blijkt uit een enquête van Baetens onderzoekcentrum. Volgens een rondvraag vorig jaar bij een kleine 3000 werknemers zou een meerderheid van de uitvoerende bedienden en van het middenkader ermee akkoord gaan dat bepaalde factoren een invloed moeten uitoefenen op de stijging van het vast...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.