Beloning: Het lonendebat. Prestatiegerelateerde beloning: vloek of zegen?

HR Square 21
Het loon van arbeiders en bedienden is meestal gekoppeld aan barema’s die worden vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten. Daarbij wordt weinig ruimte gelaten voor differentiatie. “Deze manier van verlonen komt steeds meer onder druk te staan”, merkt Xavier Baeten, manager van het Strategic Rewards Research Centre van de Vlerick Leuven Gent Management School, op. “Steeds meer bedrijven willen in een concurrerende omgeving efficiënter omgaan met de loonmassa. Bovendien zien ze verlonen als een verlengstuk van hun performance management. Er gaan dan ook meer en meer stemmen op om operationele werknemers te belonen op basis van ervaring, vaardigheden en prestaties.” Ook de werknemers zelf zijn vragende partij, zo blijkt uit een enquête van Baetens onderzoekcentrum. Volgens een rondvraag vorig jaar bij een kleine 3000 werknemers zou een meerderheid van de uitvoerende bedienden en van het middenkader ermee akkoord gaan dat bepaalde factoren een invloed moeten uitoefenen op de stijging van het vast...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.