Berings & Berings – Beoordelen: oordelen of veroordelen?

HR Square 209 (maart-april 2022)
Doelstellingen, evaluaties, screenings, meetsleutels, beoordelingscommissies…: oordelen en beoordeeld worden is nooit veraf. In een prestatiecultuur zoals de topsport worden deze evaluaties en selecties ingezet om de beste atleten te selecteren, te ondersteunen en te begeleiden. De manier waarop we oordelen en beoordelen is van groot belang en bepaalt de impact er van. Beoordelen is ook een van de terreinen waarop HR inzet. In het zogenaamde Michigan-model heet dat dan appraisal. Binnen de bedrijfseconomische logica van dit model moet systematisch en doordacht beoordelen ervoor zorgen dat het aangeworven menselijk potentieel optimaal rendeert. Prestaties die beantwoorden aan de vooropgestelde doelen worden beloond. Suboptimale prestaties kunnen aanleiding geven tot bijkomende training en opleiding of tot nieuwe resultaatverbintenissen. Echt tegenvallende en zich herhalende slechte prestaties kunnen leiden tot heroriëntering of ontslag. Niettegenstaande evaluaties op zich een motiverend potentieel in zich dragen, monden ze dikwijls uit in ongenoegen en frustratie. De kwaliteitsgoeroe Edward Deming, die...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.