Berings & Berings. De lat steeds hoger: tussen succes en falen

HR Square 207 (november-december 2021)
Wanneer Federer tegen Djokovic tennist, kan hij focussen op zijn eigen troeven. Hij kan daarentegen ook vooral denken aan het feit dat Djokovic de enige is die Federer al in alle vier de Grand Slams heeft kunnen verslaan. De focus leggen op de eigen sterktes en mogelijkheden geeft een boost aan het zelfvertrouwen. Focussen op falen, daarentegen, brengt heel wat valkuilen met zich mee – frustratie bijvoorbeeld, of een verlammende faalangst. De kans om een penalty binnen te trappen is groter als men de eigen focus behoudt: ‘ik trap de bal daar en nergens anders’. Meer en meer zien we dat keepers met hun handen en armen staan te gesticuleren om zo faalangst te induceren: ze rekenen erop dat de penaltytrapper daardoor angstig wordt en in de fout gaat. Net als sporters balanceren studenten, werknemers en managers verschillen tussen het prestatiemotief en het faalangstmotief. De manier waarop zij worden aangestuurd,...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.