Berings & Berings. Gaat het om het knikkeren of om de knikkers?

HR Square 208 (januari-februari 2022)
Soms wordt intrinsieke motivatie voorgesteld als de ‘echte’ motivatie. Extrinsieke motivatie wordt dan wel eens ‘moetivatie’ genoemd. Heel wat onderzoeken tonen aan dat de motivatie die van de persoon zelf uitgaat heel wat positieve effecten heeft. Het gaat dan om hoger welzijn, meer zelfontwikkeling, meer volharding, hoger organisatiecommitment, minder angst en depressie. Bovendien toonde heel wat onderzoek reeds aan dat beloningen de intrinsieke motivatie kunnen schaden. Sportliefhebbers volgen die redenering wel eens als ze het hebben over duurbetaalde voeltballers die maar weinig inzet zouden tonen. Beloningen kúnnen de intrinsieke motivatie inderdaad ondermijnen, maar doen dit lang niet altijd. Wanneer iemand voor iets een beloning krijgt, betekent dat immers niet dat die beloning de belangrijkste reden was om zich te engageren. Topsporters die aan hun sport veel geld verdienen, doen dat lang niet altijd en zeker niet uitsluitend voor dat geld. Twee vormen van beloningInteressant in dat verband is dat een...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.