BOEKEN

HR Square 156
Zelfsturing? De nieuwe hype in de managementbibliotheek stamt van een consultant uit het Brusselse: ‘Reinventing Organizations’. Frederic Laloux (die aanvankelijk carrière maakte bij McKinsey, een vertrouwd broeinest van managementgoeroes) raakt een overbekend probleem aan: de bedrijven zitten vast in een verouderd star stelsel, waardoor ze zowel zichzelf, hun managers als hun medewerkers uitputten. Hoe los je dat op, hoe word je ‘wendbaar’ zonder alles en iedereen daaraan op te offeren? Vervang de hiërarchie, winsthonger en zinloosheid door zelfmanagement, authenticiteit en bezieling, zo betoogt Laloux. Is daar een model voor? Niet meteen, maar hij beschrijft een dozijn organisaties (van een Franse autotoeleverancier tot een Amerikaans tomatenverwerkingsbedrijf) die, los van elkaar, werken met verregaande zelfsturing. Dat levert enkele concrete cases op. Het probleem schuilt in de eigenaardige uitleg die Laloux eromheen drapeert. Daar verlaat hij het praktische pad en orakelt in een soort heruitgevonden ‘new age’. Er waart een aureool rond dat...

In de kijker

Netto minstens 50 euro erbij vanaf 1 januari

Werkgevers nemen maatregelen tegen hoge energiekosten

Werknemers krijgen dit jaar gemiddeld 11 procent hogere bonus

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.