BOEKEN – ‘Sociale big data’: Wat onthullen digitale broodkruimels?

164
Big data spijzen niet alleen HR-analytics, ze maken ook meer en meer exacte voorspellingen mogelijk, van de resultaten van teams tot de teloorgang of bloei van hele wijken. Betrokkenheid blijkt de belangrijkste voorspeller van productiviteit. Medewerkers wier betrokkenheid tot de top drie behoort, zijn 10 procent productiever dan doorsneemedewerkers. Althans, zo luidt de conclusie uit een merkwaardig onderzoek. De betrokkenheid werd bepaald door te berekenen in welke mate leden van een taakgroep met wie iedere medewerker sprak, ook met elkaar spraken. De studie vond plaats in een automatiseringsafdeling van een IT-bedrijf, waar de gegevens verzameld werden door sociometers, die de interacties tussen proefpersonen in kaart brengen. De bedenker daarvan is de socioloog Alex Pentland, professor aan het vermaarde Massachusetts Institute of Technology (MIT). Hij noemt het zelf een manier om digitale broodkruimels te verzamelen. Door telefoonverkeer, betaalkaarten, gps-gegevens, sociale media en internetgedrag laten we sowieso al vele digitale broodkruimels achter...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.