BOEKEN – ‘Survivalgids voor de kantoorjungle’: Wat gebeurt er écht op kantoor?

164
Hoe overleef je de kantoorjungle? Wie snuistert in het nieuwe boek van Japke-d Bouma, stuit vooral op veel herkenbare ergernissen (en binnenpret). Begin er niet aan. “Flirten, gedraai en gedoe is natuurlijk prima, maar stop ermee zodra er lichaamssappen in het spel dreigen te komen. Een verhouding met een collega? Kansloos. Mijn belangrijkste advies: ontkennen, wegkijken en als de krachten per ongeluk toch een keer zijn losgekomen, nooit, ik herhaal nóóit meer op terugkomen. Negeren. Focus.” Neen, dit is niet noodzakelijk mijn advies, ik citeer uit ‘Survivalgids voor de kantoorjungle’ van de Nederlandse expert ter zake (van de kantoorjungle, bedoel ik) Japke-d Bouma, die daarover ook geregeld schrijft in NRC Handelsblad. Nu heeft Bouma haar inzichten gebundeld in een boek dat vooral veel kwinkslagen bevat, die op haast perfect onderkoeld Engelse wijze ook best cassant kunnen zijn. De hamvraag luidt of er onder al die ironie of zelfs opstekende scheutjes...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.