‘Bullshit Jobs’. Ontdekkingstocht naar zinloos werk

HR Square 184
Er is weinig nieuws onder de zon. In 1930 voorspelde John Maynard Keynes dat voor het einde van de 20ste eeuw in de ‘ontwikkelde’ landen een werkweek van 15 uur economisch zou volstaan en gerealiseerd zijn. Met dank aan de spectaculaire technologische evoluties en revoluties die hij om zich heen zag. In 2018 (en al vroeger) schrijft en vertelt een nieuwe generatie vooruitgangsoptimisten gelijkaardige zaken. Met de artificiële intelligentie in de mode, geloven ook deze koffiedikkijkers dat onze nakomelingen substantieel minder tijd zullen moeten besteden aan werken.In dit licht sluipt arbeidsduurvermindering weer in het politieke en economische debat, al is het voorlopig nog niet luidruchtig. De ideologische tegenstanders van het idee hebben een grote meerderheid op de plekken waar de macht echt uitgeoefend wordt. Werkgevers en hun verenigingen griezelen bij het idee alleen al. Wij voelen ons hier echter niet geroepen om de argumenten pro en contra arbeidsduurvermindering tegen elkaar...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.