Burn-out Assessment Tool

HR Square 190
Psychische klachten zijn in ons land de belangrijkste reden voor langdurigearbeidsongeschiktheid. Van de 379.908 loontrekkende Belgen die eind 2017 langer dan eenjaar out waren, kampte er 35 procent (of 136.343 mensen) met psychische stoornissen. Langerdan een jaar thuis zitten als gevolg van een depressie (60.894 mensen) of burn-out (23.177mensen) is volgens de cijfers van het RIZIV dus geen uitzondering. Welk deel van hetkortdurend ziekteverzuim (minder dan een jaar) aan burn-out en andere psychischeaandoeningen gelinkt is, is niet bekend. Die gegevens houdt het RIZIV niet systematisch bij.460.000 werknemers in gevarenzoneHoe indrukwekkend die cijfers ook zijn, volgens onderzoekers van de KU Leuven zou deburn-outepidemie in werkelijkheid nog grotere proporties aannemen. Een enquête bij 1500loontrekkende Vlamingen wijst uit dat 17 procent – dat zijn 460.000 werknemers – in degevarenzone zit. Welgeteld 7,6 procent zou hoogstwaarschijnlijk een burn-out hebben en 9,5procent loopt ernstig risico.Opvallend: vooral arbeiders en administratief bedienden lijken zich in het rood...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.