Business: De selectiebureaus onder de loep “We zijn de tovenaar van Oz niet”

HR Square 53
Twee trends vallen al meteen op in de sector van de rekrutering, search en selectie (RSS). De eerste ontwikkeling is alom gekend. De krappe arbeidsmarkt zorgt ervoor dat een jobadvertentie of desnoods een bordje aan de bedrijfspoort al lang niet meer volstaat om een geschikte kandidaat te vinden. Dat zorgt voor beduidend meer opdrachten voor de gespecialiseerde bureaus, maar evengoed voor een stijging van de moeilijkheidsgraad om dé geschikte kandidaat te vinden. “De bedrijven moeten wel realistisch blijven. Een selectiebureau of headhunter is de tovenaar van Oz niet”, commentarieert Marleen Smekens, voorzitter van de beroepsvereniging Federgon-RSS. “Ondernemingen realiseren zich niet altijd genoeg hoe krap de arbeidsmarkt wel geworden is. Bovendien reageren ze zelf niet altijd snel genoeg. Het gebeurt al eens dat een kandidaat afhaakt als een akkoord met een bedrijf te lang uitblijft en hij intussen al een andere aanbieding op zak heeft.” Er is nog een tweede belangrijke...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.