Chris Engels (Claeys & Engels). “Het arbeidsrecht is gericht op onveranderlijkheid”

HR Square 196
HR-verantwoordelijken die met verandering bezig zijn, vinden niet meteen een bondgenoot in het arbeidsrecht. Meer zelfs, wie met een juridische blik naar herstructureringen, collectieve ontslagen, fusies en overnames kijkt, kan niet anders dan besluiten dat het recht tegenwerkt. “Het arbeidsrecht is gericht op onveranderlijkheid”, bevestigt Chris Engels, advocaat-vennoot van Claeys & Engels en professor aan de Rechtsfaculteit van de KU Leuven. Engels illustreert zijn uitspraak aan de hand van de wet op de arbeidsovereenkomsten, volgens de advocaat een van de belangrijkste wetten uit het Belgisch arbeidsrecht. “De wet op de arbeidsovereenkomsten zegt dat een werkgever niets kan veranderen zonder toelating van de tegenpartij en verbiedt wijzigingsbedingen voor de cruciale zaken uit het contract. Voor niet-essentiële zaken geldt in principe het ‘ius variandi’, het recht om bepaalde wijzigingen aan te brengen, al heeft het Hof van Cassatie ondertussen duidelijk gemaakt dat de werkgever ook niet-essentiële zaken pas mag aanpassen als er...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.