Close-up. Creatief omspringen met employee benefits. Extralegale voordelen worden steeds zwaarder belast

HR Square 130
Het is oud nieuws: bijna nergens ter wereld is arbeid zo duur als in België. In 2012 bedroegen onze gemiddelde loonkosten 37,20 euro per uur. Binnen Europa zijn alleen Zweden en Denemarken duurder. Dat berekende Eurostat, het Europees statistisch bureau. In onze buurlanden ligt de bruto kostprijs van arbeid een stuk lager. Onze loonkosten liggen niet alleen erg hoog, ze nemen ook snel toe. Tussen 2008 en 2012 stegen de gemiddelde uurloonkosten in België met 13,1 procent. In Nederland bedroeg de stijging 7,5 procent, in Frankrijk 9,5 procent en in Duitsland 9,1 procent. Het zijn cijfers waarvan ondernemers zich achter de oren krabben. Geert Claerhout, gedelegeerd bestuurder en stichter van Claerhout Computer Engineering, vraagt zich af of onze beleidsmakers de impact daarvan wel kennen: “Om een medewerker met 100 euro netto extra naar huis te laten gaan, betalen wij als werkgever 325 euro. Dat is toch niet meer normaal.” In...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.