Close-up. Interim-management en executive search (1). Interim-managers doen meer dan de boel opkuisen

HR Square 132
We weten allemaal wat het oudste beroep van de wereld is, toch? Inderdaad, interim-manager. Volgens historici wortelt het concept van interim-management in de klassieke oudheid. Niemand minder dan het Romeinse leger schakelde al ‘publicani’ in om bouwwerken te begeleiden en bevoorradingen te organiseren. Interim-management zoals we het vandaag kennen, komt overgewaaid uit de Angelsaksische landen. Vanaf de jaren 1980 schakelden bedrijven in Europa, met Nederland op kop, steeds vaker tijdelijke hooggekwalificeerde experts in voor specifieke opdrachten. Ook in België doen almaar meer organisaties een beroep op interim-managers. Uit een Federgon-onderzoek (‘De Markt van het Interim-Management’) uit 2008 bleek dat toen 84 procent van de private bedrijven vertrouwd was met het fenomeen, maar dat slechts 34 procent al een beroep had gedaan op een interim-manager. Wat doet de interim-manager? De redenen waarom bedrijven interim-managers inschakelen, zijn de voorbije jaren sterk veranderd. Er was een tijd dat interim-management vooral crisismanagement was. De...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.