Cobots op de werkvloer: “HR moet de pleitbezorger zijn van de mensen in een digitaliserende omgeving”

HR Square 215 (maart-april 2023)
Tekst: Matthias Van Milders De introductie van robots op de werkvloer kan verregaande gevolgen hebben voor medewerkers. Dat geldt zeker ook voor cobots, collaborative robots die samenwerken met mensen. Een doordachte aanpak kan de initiële ongerustheid op de werkvloer deels wegnemen. HR heeft daarin een belangrijke rol te spelen, zowel naar het management en de leidinggevenden als naar de medewerkers. Zeggen dat cobots alomtegenwoordig zijn in bedrijven is overdreven. Volgens de IFR (International Federation of Robotics) maakten cobots in 2021 7,5 procent uit van alle industriële robots. Dat aandeel zit wel al enkele jaren in de lift. De effectieve samenwerking tussen mens en machine is doorgaans nog niet zeer intens, signaleert onderzoeker Shirley Elprama (imec-SMIT-BruBotics-VUB). “De samenwerking bestaat er vandaag vaak in dat de cobot één taak doet en de mens een andere. Het verschil met de robot is vooral dat het veilig genoeg is om in de buurt van...

Dit artikel is exclusief voor leden

Bent u lid? Log dan in via onderstaande knop.

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

  • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL.
  • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
  • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
  • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
  • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is €265 (+ 6% btw).

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

  • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
  • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
  • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
  • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
  • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is €800 (+ 6% btw).

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.