Column: Rolfs kijk op de HRM-praktijk : Assessment of schaken voor houthakkers?

HR Square 1
Het is een jaar of vier geleden. Mijn vrouw kwam wat gedeprimeerd thuis. Ze had een assessment ondergaan. Aanleiding was haar vraag naar uitbreiding van haar job en zo, misschien, verhoging van haar salaris. Haar baas, geïnstrueerd door de afdeling HRM, beantwoordde de vraag zoals dat gaat in een bureaucratie, als bewaker van een procedure. Iedere baan, zo was zijn redenatie, veronderstelt bekwaamheden en capaciteiten. Zou het niet goed zijn een objectief beeld te verwerven door een neutraal assessment? Dat suggereerde een eerlijke behandeling van de vraag: niet de luimen van de chef, maar de wetenschap beslist dan immers over je toekomst. Zo werd mijn vrouw opgezadeld met onder meer een vragenlijst, afgeleid van het gedachtegoed van Hersey en Blanchard. Ouderen zullen ze nog wel kennen: in de jaren tachtig van de vorige eeuw waren ze razend populair met hun handelsmerk Situational Leadership. Blanchard timmerde later wereldwijd aan de weg...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.