COSOURCING. Loonkosten (tijdelijk) doen dalen: enkele juridische pistes. Het bedrijf zendt zijn werknemers uit, hoe wordt dat geregeld?

HR Square 158
Ann Witters, vennoot bij het advocatenkantoor Claeys & Engels, legt er meteen de nadruk op dat het geen elegante manier van werken is, zelfs een werkwijze die – gelukkig – indruist tegen de waarden van de meeste bedrijven. Maar juridisch gezien is het mogelijk om medewerkers te dwingen om minder gunstige arbeidsvoorwaarden te aanvaarden. De weliswaar pijnlijke omweg die daarvoor moet worden gemaakt? De werknemer wordt ontslagen en krijgt de kans om akkoord te gaan met de annulering van dit ontslag, mits een akkoord kan worden gesloten over nieuwe arbeidsvoorwaarden. Alleen maar pijnlijk?  Iemand brutaal vervangen door een goedkopere versie Ann Witters: “Soms bestaat er jammer genoeg geen alternatief. Als, ingevolge gewijzigde economische of financiële omstandigheden, de loonlasten werkelijk te zwaar zijn geworden, of aanpassingen aan de functie-inhoud noodzakelijk zijn, dan zullen we in eerste instantie adviseren om dat te bespreken met de werknemer en uit te leggen waarom de...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.