De adviesraad: Jan Laurijssen (Kluwer Opleidingen). Leren (en) innoveren

HR Square 107
Topmanagers, professoren en organisatiedeskundigen benadrukken meer en meer het verband tussen leren en innoveren en – uiteindelijk – het opbouwen van een duurzaam competitief voordeel. ‘Lerend vernieuwen’ noemt Jaap Boonstra het in ‘Lopen over water’ (2000). Dat klinkt me als muziek in de oren, maar doet me tegelijkertijd fronsen, want hoe kom je van individueel leren tot organisatieleren? Leren als individu én als organisatie Individueel leren is een noodzakelijke voorwaarde om te komen tot organisatieleren. Je moet in de eerste plaats medewerkers in huis hebben die individueel bereid zijn om te leren en zich aan te passen. Uit het onderzoek ‘Learning Indicator 2010’ van Kluwer (zie www.kluwer.be/learningindicator) bleek dat het met de individuele leermotivatie goed zit: meer dan driekwart van de medewerkers is bereid zich verder en blijvend te vormen, zelfs als de opleiding plaatsvindt buiten de werktijd. Het onderzoek toonde ook dat organisaties – ondanks de crisis – blijven...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.