De adviesraad – Social profit & overheid: Steven De Vos (A&S Solutions). Vlaamse openbare besturen: aantrekkelijke werkgevers?

HR Square 104
Midden jaren negentig werden selectieprocedures in Vlaamse lokale besturen meestal geleid door de topambtenaar, de secretaris, die in vele gevallen eerder een juridisch expert was dan een HRM-deskundige. Dat vertaalde zich dan ook in loodzware kennisexamens, procedures die voor buitenstaanders onbegrijpbaar waren en selectiecriteria die in geringe mate waren afgestemd op de gewenste vaardigheden en competenties. Dit zorgde bij kandidaten voor drempelvrees en bevestigde het ‘besloten karakter’ van de overheidswereld. De laatste tien jaar werden lokale besturen, mede door nieuwe regelgeving, constant uitgedaagd om zich te professionaliseren op het gebied van personeelsbeleid en organisatieontwikkeling. Zo sneuvelden er heel wat clichés. Modern management Momenteel mogen we zelfs stellen dat vele lokale besturen op HR-vlak verder staan dan de privésector. Vele lokale besturen hebben een volwaardige personeelsdienst uitgebouwd, passen moderne managementtechnieken toe en worden met visie gestuurd en bestuurd. Ze verwachten veel van hun medewerkers, zeker zoveel als de privésector, en staan...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.