De arbeidsgeneesheer anno 2012: Meer taken dan verwacht. Arbeidsgeneesheer wordt gezondheidspromotor

HR Square 118
Essentie ● Psychosociale risico’s zoals stress en burn-out, rug- en andere RSI-klachten komen steeds vaker voor. ● Het onderscheid tussen onderworpen en niet-onderworpen werknemers is achterhaald. ● De financiering van het gezondheidstoezicht moet op een andere basis dan het beroepsrisico. ● Plaats- en tijdonafhankelijk werken, brengt nieuwe risico’s met zich mee. De voorbije decennia is de arbeidsgezondheidszorg grondig veranderd, ook al is arbeidsgeneeskunde een relatief jonge wetenschap. In 1968 studeerden de eerste arbeidsgeneesheren af. “Voordien waren er ook artsen aanwezig in bedrijven, maar zij hadden vooral een curatieve rol, bijvoorbeeld bij arbeidsongevallen. Vanaf 1968 hebben arbeidsgeneesheren – ‘specialist in de arbeidsgeneeskunde’ is de officiële titel – in hoofdzaak een preventieve rol. Zijn belangrijkste taak is waken over de gezondheid van de werknemers”, zegt Marc Van Sprundel, professor Sociale Geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen. “Al is de arbeidsgeneesheer voldoende geschoold om ook curatief op te treden en de eerste hulp bij...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.