De organisatie van HR – Academische inzichten (2): “Het personeelsbeleid hoeft niet super gesofistikeerd te zijn om motiverend te zijn.”

HR Square 211 (juli-augustus 2022)
Is HR in een kleine organisatie een mini-versie van het HR-departement in een grote organisatie? Of kan een kmo het ook zonder personeelsdienst doen? In ieder geval staat of valt alles met de leiderschapsstijl van de zaakvoerder. Internationaal schuiven onderzoekers een HR-medewerker per honderd werknemers als maatstaf naar voren. Al wachten de meeste organisaties niet tot hun honderdste werknemer aangeworven is om het personeelsbeleid te formaliseren. “Uit eigen onderzoek naar de relatie tussen HRM en bedrijfsprestaties blijkt dat zaakvoerders, zodra ze tien à twintig medewerkers hebben, merken dat een informele aanpak van het personeelsbeleid op zijn grenzen botst. De behoefte aan een meer formele of planmatige aanpak dringt zich dan op. Dit heeft te maken met coördinatie- en communicatiekosten. Een team van vier of vijf medewerkers kan je als zaakvoerder nog managen. Hoe groter een organisatie wordt, hoe moeilijker het wordt om een helikopterbeeld te behouden. Er wordt dan vaak...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.