De praktijk: Nele De Cleen belicht nuttige selectie-instrumenten. Wie ‘rendement’ zoekt, moet eerst deskundig selecteren

HR Square 89
Essentie ■ Cognitieve vaardigheidstests, praktijksimulaties en gestructureerde interviews hebben een grote wetenschappelijke verdienste. ■ Bij keuze van tests: ga na of er onafhankelijke testbeoordelingen zijn uitgevoerd. ■ Kies bij het selectiegesprek voor structuur. De ontwikkeling van het selectieproces is de eerste en meteen de belangrijkste stap bij selectie. “Een vaak voorkomende fout: de functiebeschrijving en de competentieanalyse die voorafgaat aan de selectie, worden als basis genomen voor het selectieproces. Men maakt dus te snel het examenprogramma concreet”, waarschuwt Nele De Cleen, HR-manager van de gemeente Puurs. “Het is best te starten vanuit een methodologisch raamwerk.” Het model van Binning en Barrett toont alvast aan dat de functiebeschrijving niet rechtstreeks tot een selectie-instrument leidt. Eerst wordt het criteriumdomein bepaald, bijvoorbeeld ‘we zoeken een boekhouder’. Op basis van de functiebeschrijving wordt een competentieanalyse opgesteld. Daarna worden de criteriummaten opgesteld: hoe meten we de functieprestatie? De prestaties verbonden aan de functie worden uitgedrukt...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.