Discriminatie: Vrouwen moeten nog altijd kiezen tussen carrière en moederschap

HR Square 210 (mei-juni 2022)
De laatste jaren is de arbeidsmarkt sterk vervrouwelijkt. Tot zo ver het goede nieuws. Vandaag betalen vrouwen immers nog altijd een hoge prijs voor het moederschap op de arbeidsmarkt. De reden is dat ze – meer dan mannen - de zorg voor het huishouden en de kinderen op zich nemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Bank van België (NBB) naar de effecten van het ouderschap op de loopbaan van mannen en vrouwen. Celine Piton, econome bij de NBB, en professor dr. Stijn Baert (UGent) geven toelichting. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van de Labour Force Survey van STATBEL in de periode van 1998 en 2019. Een van de belangrijkste conclusies is dat moeders nog altijd minder kans maken aan het werk te zijn dan een vrouw zonder kinderen, ondanks dat ze gemiddeld hoger geschoold zijn dan mannen. Volgens dr. Stijn Baert strookt deze vaststelling met de resultaten...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.