Diversiteit: Aanvullende pensioenen. Hoog tijd voor actie

HR Square 5
De WAP heeft betrekking op de aanvullende pensioenen ten voordele van werknemers, zowel op sector- als op ondernemingsvlak. De Controledienst voor de Verzekeringen (CDV) schetst het toepassingsgebied van de wet als volgt. - Sectorpensioenplannen De paritaire comités krijgen de mogelijkheid in een duidelijk juridisch kader en via sectorale regelingen te zorgen voor meer gedemocratiseerde aanvullende pensioenen. Het verzet tegen aanvullende pensioenen zoals die totnogtoe bestonden, werd vooral ingegeven door het feit dat ze op geen enkele manier de solidariteit tussen de werknemers bevorderen. Aanvullende pensioenen op ondernemingsvlak hebben immers een tamelijk kleine solidariteitskring. De creatie van nieuwe sectorpensioenen – naast de bestaande stelsels – moet de aanvullende pensioenen definitief uit de marginaliteit halen. Sectorpensioenen staan voor solidariteit en gelijkheid binnen de aanvullende pensioenen. - Ondernemingspensioenplannen Dit zijn de traditionele pensioenstelsels die op het niveau van een individuele onderneming zijn georganiseerd in de vorm van een groepsverzekering of een zelfstandig pensioenfonds....

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.