Diversiteit. Gendergelijkheid op het werk: we zijn er nog niet

HR Square 204 (mei-juni 2021)
“Gelijkheid tussen mannen en vrouwen is gewaarborgd.” Zo staat het sinds 2002 in de Belgische grondwet. Toch scoren we op de Gender Equality Index (2020) van het European Institute for Gender Equality maar 71,4 op 100, wat gelijk is aan een negende plek in het Europese klassement (EU-28). Boven ons vinden we landen als Zweden (83,8), Denemarken (77,4), Frankrijk (75,1) en Nederland (74,1). Sinds 2010 moeten we vier plaatsen inleveren. De hoogste resultaten halen we volgens deze index in de domeinen geld (88,7) en gezondheid (86,5), de laagste in tijd (65,3) en macht (55,7). Als het over werk (74,7) gaat, valt de Europese onderzoekers de sterke sectorale segregatie op, met bijvoorbeeld een oververtegenwoordiging van vrouwen in het onderwijs. Ze signaleren ook een grote genderkloof tussen koppels zonder en met kinderen: bij die laatsten zijn vrouwen veel minder vaak voltijds aan de slag dan bij die anderen. Rolmodellen zijn niet genoeg...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.