Diversiteit. Gendergelijkheid op het werk: we zijn er nog niet

HR Square 204 (mei-juni 2021)
“Gelijkheid tussen mannen en vrouwen is gewaarborgd.” Zo staat het sinds 2002 in de Belgische grondwet. Toch scoren we op de Gender Equality Index (2020) van het European Institute for Gender Equality maar 71,4 op 100, wat gelijk is aan een negende plek in het Europese klassement (EU-28). Boven ons vinden we landen als Zweden (83,8), Denemarken (77,4), Frankrijk (75,1) en Nederland (74,1). Sinds 2010 moeten we vier plaatsen inleveren. De hoogste resultaten halen we volgens deze index in de domeinen geld (88,7) en gezondheid (86,5), de laagste in tijd (65,3) en macht (55,7). Als het over werk (74,7) gaat, valt de Europese onderzoekers de sterke sectorale segregatie op, met bijvoorbeeld een oververtegenwoordiging van vrouwen in het onderwijs. Ze signaleren ook een grote genderkloof tussen koppels zonder en met kinderen: bij die laatsten zijn vrouwen veel minder vaak voltijds aan de slag dan bij die anderen. Rolmodellen zijn niet genoeg...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.