DOSSIER (1) Leren op de werkplek – De ervaring van Siemens: “Zet duaal leren ook in voor bachelors en masters”

164
Siemens is voorstander van duaal leren en deed daarmee al ervaring op in Duitsland en Zwitserland. Redenen genoeg om het systeem ook in België te implementeren. In België werken 1600 (vooral hooggeschoolde) van de 350.000 werknemers van Siemens, het concern dat naast de bekende kookplaat, koelkast of wasmachine, evengoed actief is in een breed palet van hoogtechnologische uitdagingen. De groep schuift drie redenen naar voren om in te zetten op duaal leren: het maatschappelijk engagement, een oplossing voor de knelpuntberoepen en een betere afstemming tussen onderwijs en industrie. Maatschappelijke rol “Siemens heeft een maatschappelijke rol te spelen”, meent talentmanager Lieven Huygens. “Duaal leren kan bijdragen aan het oplossen van de jeugdwerkloosheid. In Brussel zit veel onaangeroerd potentieel, zeker bij de allochtone gemeenschap. Maar ook in Vlaanderen is de jeugdwerkloosheid te hoog. ’t Is ook een manier om de maatschappelijke kosten van vroegtijdige schoolverlaters te drukken. Wij geloven dat een combinatie...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.