DOSSIER (1) – STERREN VAN DE SOCIALE DIALOOG. De weg naar een betere sociale dialoog (TEC, Philippe Kempinaire)

HR Square 162
“Pak problemen op het juiste niveau aan” In 2008 startte de Waalse openbare-vervoersmaatschappij TEC een traject voor een betere sociale dialoog, waarbij directie en vakbonden de handen in elkaar sloegen. Zo werd het overleg grondig hervormd. In 2008 telde TEC 25 stakingsdagen, in 2009 nog altijd 24. En dat terwijl het bedrijf volop onderhandelingen voerde voor een kwalitatief sociaal overleg in het kader van het project AMéDIS. De weg lag bezaaid met hindernissen … Inmiddels kunnen de gesprekspartners wel luisteren naar elkaar. Er zijn zelfs zelden stakingen, al is de perceptie nog anders – een gevolg van de mediatisering van stakingsacties, volgens de organisatie. Onder de naam TEC schuilen vijf bedrijven, waarbij het HR-beleid uitgestippeld wordt vanuit de overkoepelende TEC-groep, die meer dan 5000 medewerkers telt. Op basis van een diagnose door het Lentic-team van de Université de Liège, heeft het bedrijf een constructie opgezet waarbij specifieke instanties en procedures...

In de kijker

Netto minstens 50 euro erbij vanaf 1 januari

Werkgevers nemen maatregelen tegen hoge energiekosten

Werknemers krijgen dit jaar gemiddeld 11 procent hogere bonus

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.