DOSSIER (2) Exit evaluatie? Feedback bij Microsoft: Groei en samenwerking in plaats van ‘forced ranking’

164
Sinds 2013 geeft Microsoft zijn personeel niet langer één keer per jaar feedback. Ook de ‘forced ranking’ of ‘geforceerde classificatie’ verdween. Nu zitten medewerker en leidinggevende meerdere keren per jaar samen om doelstellingen en vooruitgang te bespreken. In 2013 besloot de Amerikaanse technologiegigant Microsoft op een andere manier te evalueren. Het schrapte het jaarlijkse ‘rank-and-yank’-systeem, waarbij leidinggevenden hun medewerkers rangschikten van goed naar slecht. Alleen de beste presteerders kregen een bonus. In plaats van een jaarlijks evaluatiemoment, kunnen nu om het even wanneer feedbacksessies belegd worden. “Deze nieuwe manier van prestatiemanagement moet leiden tot een cultuur van groei, samenwerking en transparantie”, zegt Elke Willaert, HR-manager bij Microsoft België. Superkippenmodel “Het systeem van ‘forced ranking’ paste niet meer in de bredere cultuuromslag bij Microsoft, waar de focus ligt op teamoverschrijdende samenwerking en impact. Daarnaast willen we evolueren naar een cultuur waar het continu vragen en geven van feedback een dagelijkse gewoonte...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.