DOSSIER (2) Exit evaluatie? Performance management bij Google: Scheid beloningsgesprekken van ontwikkelingsgesprekken

164
De onvrede over het performance-managementsysteem was zo groot, dat Google het over een compleet andere boeg gooide. Dat (en veel meer) leren we uit ‘De toekomst van werk’, het hoogst interessante boek van Laszlo Bock, HR-hoofd van Google. Iedereen kent de verhalen dat medewerkers van Google of ‘Googlers’ 20 procent van hun werktijd vrij kunnen besteden. Er zijn voor iedereen gratis maaltijden, massages en ontspanningsruimtes. Medewerkers krijgen er veel autonomie en invloed in de besluitvorming. Google is dan ook meermaals uitgeroepen tot één van de aantrekkelijkste werkgevers wereldwijd. Dat vertaalt zich onder meer in zo’n twee miljoen spontane sollicitaties per jaar. Jawel, dat zijn er meer dan 5000 per dag. Google lost dit luxeprobleem op door ontzettend streng te zijn aan de deur. Enkel de beste van de beste geraken door de selectieprocedure. De aanwerving is het belangrijkste voor elke organisatie, beklemtoont Laszlo Bock ettelijke keren in zijn recente, fenomenale...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.