DOSSIER (2) – HRM IN DE ZORGSECTOR. Creatieve staffing: wat mag, wat mag niet? (Bart Adriaens, Claeys & Engels)

HR Square 162
Om het personeelstekort in de zorgsector op te vangen, worden alle mogelijke instroomkanalen ingezet. Bart Adriaens, advocaat-vennoot bij Claeys & Engels, wijst op een aantal aandachtspunten en wettelijke grenzen. Hoever kan je gaan in creatieve staffing? Om alle openstaande vacatures in de zorgsector in te vullen, wordt een veelheid aan kanalen ingeschakeld, gaande van uitzendarbeid, tijdelijke arbeid, over het inzetten van extra personeel via aanneming of zelfstandige samenwerking, tot het inschakelen van extra personeel via uitwisseling. Bart Adriaens, advocaat-vennoot bij Claeys & Engels, wikt en weegt de mogelijkheden om het personeelstekort op te vangen. Wat mag en wat mag niet, rekening houdend met de specifieke context van de zorgsector? In een zorgbedrijf ligt de nadruk op de organisatie of de instelling zelf. Het werk moet in de organisatie zelf uitgevoerd worden. Een andere restrictie is de focus op de persoon. Een verpleegkundige kan niet zomaar vervangen worden door een ander...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.