DOSSIER. 20 jaar Europees sociaal overleg. Europees overleg bij Solvay. “Geen succesvolle onderneming zonder sociale dialoog”

HR Square 159
Solvay is met zijn 26.000 medewerkers verspreid over 119 operationele sites één van Belgiës grootste chemische bedrijven. De onderneming heeft sinds 1995 een Europese ondernemingsraad en hield in maart 2015 ook het Solvay Global Forum, waarin globaal overlegd wordt tussen vertegenwoordigers van werknemers en werkgever, boven de doopvont. De Duitser Albert Kruft, die al 19 jaar lid is van de Europese ondernemingsraad en er vandaag de secretaris van is, vertelt dat het voor de leden ervan in het begin onwennig was, aangezien er weinig vertrouwen bestond tussen werknemers en werkgever. Daar kwam verandering in tijdens de nasleep van de grote brand in de luchthaven van Düsseldorf, toen het pvc in het gebouw, geproduceerd door Solvay, op een bepaald moment door sommigen met de vinger werd gewezen. “Toen zijn werknemers en werkgever in actie geschoten om samen de reputatie van de onderneming te verdedigen. Voor ons ging het toen immers óók...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.