DOSSIER. 20 jaar Europees sociaal overleg. Werknemersvertegenwoordigers getuigen. “De Europese ondernemingsraad? Dat is vooral een goed-nieuws-show”

HR Square 159
“Als ik eerlijk ben en ik zie hoeveel tijd en energie we steken in de Europese ondernemingsraden, dan vraag ik me weleens af of het sop de kool waard is.” V. – omdat ze morgen opnieuw aan de onderhandelingstafel moeten gaan zitten en liever hun onderhandelingen niet bemoeilijkt zien door hun bijdrage aan dit artikel, gebruiken we slechts de eerste letter van de naam van de geïnterviewden – werkt voor één van onze Belgische vakbonden. Leden van Europese ondernemingsraden kunnen bij V. terecht voor ondersteuning en vorming, onder meer over de strategie en financiële situatie van de multinational. Waarom dat geformaliseerd Europees overleg een praatbarak is? V. wijst op de gebrekkige kennis van de leden van zo’n ondernemingsraad, en het wel erg beperkte kader van informatie en consultatie waarin de dialoog moet plaatsvinden. “De opleiding van de werknemersvertegenwoordigers blijft moeilijk. De verschillen tussen de tradities en culturen in de Europese...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.