Dossier Als de HR-manager ontslagen wordt. Rondvraag. Wat als de HR-manager ontslagen wordt?

HR Square 182
De outplacementbureaus zien steeds vaker managers en directieleden aankloppen voor een outplacement- en/of loopbaanbegeleiding. Al is het op basis van hun antwoorden moeilijk te stellen dat HR-managers vaker, even vaak of minder vaak ontslagen worden dan hun collega-managers. Het percentage managers dat een outplacementbegeleiding volgt na een individueel ontslag is de voorbije jaren wel gestegen – wat deels verklaard kan worden door de nieuwe regelgeving. Sinds 1 januari 2014 garandeert de ‘algemene regeling’ voor outplacement dat alle werknemers die ontslagen worden met een opzeggingstermijn van 30 weken of meer recht hebben op outplacementbegeleiding. Transformatie De reorganisaties en herstructureringen waarbij ook hele managementlagen verdwenen, zeker in het kielzog van de financiële en economische crisis, zinderen vandaag nog na. Na die turbulentie zijn vele bedrijven bovendien beland in een allesbehalve stabiele omgeving, nu online-handel, nieuwe technologie en extreme globalisering voor een volslagen nieuwe concurrentiële constellatie zorgen. Veel organisaties gaan door een heuse...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.