Dossier Belonen en (de)motiveren: Bart Adriaens (Claeys & Engels) over de impact van voordelen en de juridische valkuilen. “Cash motiveert weliswaar kortstondig, maar wel telkens opnieuw”

HR Square 116
Essentie - Een geldelijke netto premie is een krachtige motivator. - Een voordeel moeten afnemen, demotiveert sterk. - Aan sociale inspectie is nooit te ontsnappen. Cash en allerlei voordelen in natura motiveren medewerkers wel degelijk. “Kijk maar naar de reactie van werknemers wanneer een bepaalde beloning teruggeschroefd wordt of helemaal wegvalt. Meestal is de motivatie dan ook weg. Cash motiveert weliswaar kortstondig, maar als dat elke maand gebeurt, bijvoorbeeld door het geven van maaltijdcheques of het deels cash uitbetalen van overuren, motiveert dat telkens opnieuw”, merkt Bart Adriaens, advocaat-vennoot bij Claeys & Engels op. Dat geldt niet alleen voor arbeiders, cash en diverse voordelen zijn eenvoudigweg op alle niveaus een belangrijke motivator. Ook kaderleden en bedienden hechten veel belang aan, bijvoorbeeld, een netto forfaitaire onkostenvergoeding of maaltijdcheques. “Vaak is dat een extraatje voor de medewerker zelf of ze sparen het als extra vakantiebudget. Bovendien is het ook zeer tastbaar, want...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.