Dossier Belonen en (de)motiveren: Bart Adriaens (Claeys & Engels) over de impact van voordelen en de juridische valkuilen. “Cash motiveert weliswaar kortstondig, maar wel telkens opnieuw”

HR Square 116
Essentie - Een geldelijke netto premie is een krachtige motivator. - Een voordeel moeten afnemen, demotiveert sterk. - Aan sociale inspectie is nooit te ontsnappen. Cash en allerlei voordelen in natura motiveren medewerkers wel degelijk. “Kijk maar naar de reactie van werknemers wanneer een bepaalde beloning teruggeschroefd wordt of helemaal wegvalt. Meestal is de motivatie dan ook weg. Cash motiveert weliswaar kortstondig, maar als dat elke maand gebeurt, bijvoorbeeld door het geven van maaltijdcheques of het deels cash uitbetalen van overuren, motiveert dat telkens opnieuw”, merkt Bart Adriaens, advocaat-vennoot bij Claeys & Engels op. Dat geldt niet alleen voor arbeiders, cash en diverse voordelen zijn eenvoudigweg op alle niveaus een belangrijke motivator. Ook kaderleden en bedienden hechten veel belang aan, bijvoorbeeld, een netto forfaitaire onkostenvergoeding of maaltijdcheques. “Vaak is dat een extraatje voor de medewerker zelf of ze sparen het als extra vakantiebudget. Bovendien is het ook zeer tastbaar, want...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.