Dossier Belonen en (de)motiveren: Xavier Baeten (Vlerick Leuven Gent Management School) “Wat wil het bedrijf belonen en wat niet?”

HR Square 116
Essentie: - Er is een onderscheid tussen tevredenheid over het salarisniveau en tevredenheid over salarisstijgingen. Vooral dat laatste is bepalend voor de tevredenheid. - Niet-financiële voordelen oefenen een grote invloed uit op het engagement. Het loon en het loonbeleid hebben amper een impact. - Werk- en jobzekerheid, het loon en vooral het loonbeleid en de niet-financiële beloningen beïnvloeden in grote mate de intentie om het bedrijf al dan niet te verlaten. Van geld wordt vaak beweerd dat het niet motiveert, maar alleen kan demotiveren. Onderzoek toont alvast een omgekeerd verband aan tussen de hoogte van het salaris en de jobtevredenheid: hoe meer iemand verdient, hoe lager de jobtevredenheid. Is er iets mis met dat onderzoek? Of met onze veronderstelling over geld en motivatie? Aan de hand van theoretisch inzicht over motivatie en academisch onderzoek verfijnt Xavier Baeten, hoofd van het Centre of Excellence in Strategic Rewards aan de Vlerick Leuven...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.