Dossier Bijna juiste competenties: Fons Leroy (VDAB). “Grijze duiven hebben een groot witte-raafgehalte”

HR Square 102
Essentie ■ Onze arbeidsmarkt is er slecht aan toe: innovatievermogen, wervings- en selectiestrategie scoren laag en we krijgen onvoldoende mensen op de arbeidsmarkt. ■ Denken vanuit competenties kan een oplossing bieden. Vier tips: ▫1. Zoek witte raven in grijze duiven. ▫2. Streef naar meer diversiteit. ▫3. Ontwikkel alle talenten. ▫4. Wees flexibel voor alle doelgroepen. Bepaalde groepen blijven zwaar ondervertegenwoordigd op onze arbeidsmarkt. Het innovatievermogen van onze economie ligt ook al bijzonder laag. “We slagen er dus niet in om talenten en passies, competenties en vaardigheden voldoende in onze economie te integreren. Willen we onze arbeidsmarkt beter doen functioneren, dan moeten we dringend onze competentiebril opzetten”, pleit Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). De thematiek van denken in competenties staat niet los van de grote bewegingen die zich op onze arbeidsmarkt en in onze samenleving afspelen. “Denk maar aan de vergrijzing”, waarschuwt Leroy....

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.