Dossier. Blik op personeelsbeleid wordt breder. Social profit ontdekt kracht van HR

HR Square 134
“Toen ik vijftien jaar geleden doctoreerde over HR in de social profit en de publieke sector, stond dat vak nog in de kinderschoenen. Er waren zelfs organisaties waar er, op wat personeelsadministratie na, helemaal niet werd nagedacht over het personeelsbeleid.” Professor Alex Vanderstraeten van de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit Gent buigt zich al jaren over de toegevoegde waarde van HR voor social-profitorganisaties. De voorbije jaren heeft hij de sector grondig zien veranderen. “Steeds meer kleine en middelgrote social-profitorganisaties fuseren en komen onder grote koepels terecht. Die schaalgrootte maakt het mogelijk om bepaalde diensten te delen: HR, financiën, communicatie”, wijst hij aan. Tegelijk oefent de overheid druk uit, ook op kleine organisaties, om een degelijk personeelsbeleid uit te bouwen: “Vaak gebeurt dat via beleidsplannen en kunnen social-profitorganisaties gebruikmaken van subsidies om een HR-project uit te bouwen. Als hefboom is dat niet onbelangrijk.” Zo is de welzijnssector al langer...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.