Dossier Carrièremanagement en coaching: Jon Briscoe (Northern Illinois University). “De nieuwe carrière: de proteïsche loopbaan”

HR Square 108
Essentie ■ De proteïsche carrièreoriëntatie is gebaseerd op zelfsturing, inzetbaarheid, leerattitude en onafhankelijkheid. ■ Vier types per graad van eigen waarden en zelfsturing: rigide, zwalpend, reactief of transformatief. ■ ‘Mindfulness’ wordt gebruikt als een manier om te reflecteren over succeservaringen en mislukkingen. Al in 1997 kondigden professor Jon Briscoe (Northern Illinois University Business College) en zijn collega’s het einde van de traditionele carrière aan. “De traditionele concepten van werk en tijd (zoals jobzekerheid) betekenen alleen nog wanorde of zelfs chaos in het nieuwe economische tijdperk”, poneert Briscoe. “De nieuwe carrière is gestoeld op het idee dat het individu – en niet langer de organisatie – zijn eigen carrière uitstippelt. Mijn collega Tim Hall heeft dat de proteïsche carrière genoemd (Proteus was een Griekse god die van gedaante kon veranderen, n.v.d.r.). Toen hij er voor het eerst over schreef in 1976, was de traditionele opvatting van een carrière nog erg gebaseerd...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.