Dossier Carrièrewendingen. Case: loopbaanwendingen aan de VUB. “We willen vermijden dat mensen uitvallen”

HR Square 166
Door een verschuiving in bevoegdheden en de komst van een nieuw organiek statuut, moest de VUB nieuwe arbeids- en personeelsreglementen uitschrijven. Van die gelegenheid nam de universiteit gebruik om ook carrièrewendingen expliciet op te nemen, zegt directeur Mens & Organisatie Raf Devos. “We voorzien in het reglement een mobiliteitsbeleid dat zowel met verticale als horizontale bewegingen rekening houdt. We willen mobiliteit vanuit een positieve benadering bekijken. Vroeger was mobiliteit al te vaak een negatieve keuze: er is een probleem met iemand en dus gaan we dat oplossen door de persoon te verplaatsen – waardoor er dan meteen twéé problemen waren.” De benadering vandaag is helemaal anders: “Mensen hebben meer dan vroeger na een tijd zelf zin om iets anders te doen. Als organisatie met 3500 personeelsleden zijn we bovendien groot genoeg om die wensen intern waar te kunnen maken.”De Brusselse universiteit maakt het expliciet mogelijk voor werknemers om horizontaal en...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.