Dossier Carrièrewendingen. Obstakels en opportuniteiten van demotie en remotie. Zeg niet demotie, maar carrièrewending

HR Square 166
Een andere carrièrezet kan een perfecte oplossing zijn. Alleen, kan je je dan verzoenen met ‘demotie’? Dat klinkt akelig. Om die drempel te verlagen, kan een voorzichtige woordenschat misschien al wat helpen. Uit de gedachtewisselingen die onderzoeker Tanja Verheyen (VUB) had, is alvast de term ‘carrièrewending’ naar voren gekomen als meest geschikte term in plaats van demotie, remotie, heroriëntering of welk ander label dan ook. “Carrièrewending is een veel betere term, omdat je er alle richtingen mee uit kan. Er hangt ook geen negatieve bijklank aan vast. Een voorzichtig gekozen woordenschat zou kunnen helpen om demotie meer gangbaar te maken, net zoals transparante communicatie”, zo zet Verheyen ons op weg. Ondertussen wordt demotie meer níet toegepast dan wél. “Enerzijds omdat demotie demotiverend zou zijn, anderzijds de angst voor vakbonden. Dat zijn de enige twee redenen om het niet te doen die in de literatuur worden aangehaald”, deelt Verheyen mee. In...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.