Dossier Carrièrewendingen. Zeg niet demotie, maar carrièrewending. Obstakels en opportuniteiten van demotie

HR Square 166
Het uitgangspunt van Tanja Verheyen, leerstoelhouder Carrièrewendingen aan de VUB, klinkt vertrouwd: “Als we erin slagen om de juiste man of vrouw op de juiste plaats in de organisatie te zetten, stijgt de productiviteit. Maar het is ook voor de werknemer zelf een goede zaak, want wie op de juiste plaats staat, staat in zijn sterkte, in zijn passie. Die zal beter presteren en met ‘goesting’ werken.” “Bovendien staan we voor heel wat bijkomende uitdagingen, denk aan burn-out, werkbaar werk en langer werken”, vervolgt ze. “Demotie kan een oplossing zijn voor heel wat van die problemen, al is het niet dé oplossing. Toch zien we dat bedrijven aarzelen om demotie toe te passen. Ook al zijn er studies die aantonen dat demotie meer gebeurt dan we op het eerste gezicht denken. Niemand praat er echter over. En, zo blijkt uit ons onderzoek, heel weinig bedrijven – vooral in België –...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.