Dossier Continuous employee listening. Willen luisteren naar medewerkers die durven spreken

HR Square 187
De kernramp in Tsjernobyl in april 1986 had gemakkelijk voorkomen kunnen worden. Een junior ingenieur had immers ingezien dat een geplande test dramatische gevolgen zou kunnen hebben. Hij durfde echter niets te zeggen omdat dit zijn reputatie zou schaden en wellicht zelfs ontslag zou betekenen. De test kwam er dus, de gevolgen zijn gekend… Nog zo’n tragische case waarin het niet durven waarschuwen van hiërarchisch hogergeplaatste personen leidde tot de dood en ernstige verwondingen van heel wat mensen, vinden we bij de crash van een Boeing van luchtvaartmaatschappij British Midland in januari 1989. Toen een motor brand vatte, schakelden de piloten de verkeerde motor uit. Andere bemanningsleden (en passagiers) zagen het, maar de crew durfde niets zeggen, omdat ze ‘de autoriteit van de piloten niet wilden ondermijnen’.   Dergelijke drama’s spreken voor zich, ze tonen aan hoe belangrijk de inzichten van álle medewerkers zijn. Het hoeft daarom niet altijd om...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.