Dossier De arbeidsgeneesheer anno 2012: Case KBC. “Idealiter start de re-integratie nog tijdens de afwezigheid”

HR Square 118
KBC Bank is één van de weinige organisaties die het periodiek gezondheidstoezicht van werknemers niet uitbesteedt aan een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. “Het grote voordeel van een interne medische dienst is de nauwe betrokkenheid met het organisatiebeleid. Er zijn meer mogelijkheden om aan gerichte preventie te doen”, vindt Bart Curvers, hoofd van de medische dienst van KBC Bank en tevens voorzitter van de Belgische Beroepsvereniging voor Arbeidsgeneesheren. Jaarlijks presenteert Curvers een gezondheidsbalans van de organisatie aan het directiecomité: “Als interne arbeidsgeneesheer kan je sneller anticiperen en wijzen op eventuele gezondheidsrisico’s die verbonden zijn aan strategische beslissingen.” Naast deze jaarlijkse rapportering aan het directiecomité, neemt de arbeidsgeneesheer ook deel aan de maandelijkse vergaderingen van het comité voor preventie en bescherming op het werk. Met de vakbonden is er tweemaal per jaar overleg. KBC Bank heeft vijf arbeidsgeneesheren en elf verpleegkundigen in dienst, verdeeld over de verschillende...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.