Dossier: De organisatie van de sociale dialoog. Hoe goede afspraken maken?

HR Square 128
De kwaliteit van de sociale dialoog start met een vertrouwensrelatie tussen de verschillende partijen. “De wetgever formuleerde een aantal rechten en plichten om de vertrouwensrelatie tussen de sociale partners in goede banen te leiden, maar niets belet om op ondernemingsniveau extra afspraken te maken over, bijvoorbeeld, de nodige tijd of faciliteiten die werknemersvertegenwoordigers krijgen om hun syndicale taken uit te voeren”, adviseert Olivier Wouters, advocaat-vennoot bij Claeys & Engels. Allereerst is het belangrijk om de sociale dialoog af te stemmen op de beleidsstructuur van de organisatie: het komt erop aan om de ‘technische bedrijfseenheid’ correct af te bakenen. Dat gebeurt aan de hand van economische en sociale criteria. De wetgeving schrijft geen enkele beperking voor van het aantal werknemers binnen een technische bedrijfseenheid. Overigens kan de afbakening voor de ondernemingsraad verschillen van die voor het comité voor preventie en bescherming op het werk. “Vaak zijn vakbonden vragende partij om technische...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.