Dossier Elk beroep wordt een knelpunt. Vlaanderen heeft 243 knelpuntberoepen. Gezocht: onmiddellijk inzetbaar personeel (of bent u realistisch?)

HR Square 114
Essentie ● 101 van de 243 knelpuntberoepen zijn structureel. ● Knelpunteconomie betekent niet dat de werkloosheid opgelost is, er bestaat immers een belangrijke ‘mismatch’ tussen vraag en aanbod. ● In 14 procent van de gevallen zijn de slechte arbeidsomstandigheden de echte oorzaak van de krapte. ● Onmiddellijk inzetbare kandidaten verdwijnen, opleiding en vorming wordt de norm. Iedereen heeft de mond vol van de ‘oorlog om talent’, de crisis en de krapte op de arbeidsmarkt. Maar hoe hard knelt het schoentje echt? Miet Lamberts, onderzoeksleider aan het Hoger Instituut voor de Arbeid (Hiva) en de KU Leuven, wijst op een nieuw fenomeen in deze materie: “Per vacature in Vlaanderen zijn er globaal genomen slechts vijf werkzoekenden beschikbaar. Dat is minder dan in het jaar 2000, een periode van hoogconjunctuur. Met de crisis nauwelijks achter de rug, krijgt het begrip knelpuntberoep dus een heel nieuwe invulling.” Ook na de crisis Lamberts staaft...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.